zorggroep Charim medezeggenschap tarining

Adviesraad van Charim steeds professioneler en invloedrijker

Sterker adviseren over de zorg én een betere positie innemen binnen de organisatie. De Verpleegkundige en Verzorgende Adviesraad (VVAR) van zorgorganisatie Charim, actief in verpleeghuiszorg, revalidatie en wijkverpleging, heeft een duidelijke ambitie. Daarbij krijgt de raad begeleiding van MZ Services.  

VVAR Charim ondersteuning medezeggenschap

De VVAR van zorggroep Charim (met tweeduizend medewerkers in de regio’s Zeist en Veenendaal) had in de praktijk vooral een reactieve rol: de raad gaf adviezen op stukken die al grotendeels uitgewerkt waren. VVAR-voorzitter Aafje de Klein: “Onze relatie met onze bestuurder en zorgdirecteur is goed, toch worden we vaak pas betrokken als beleid al is bedacht. We mogen er dan nog een zegje over doen, maar het is eigenlijk al vastgesteld. Dat willen we natuurlijk anders, zeker bij beleid dat over het werk van de verpleegkundigen en verzorgenden gaat. 

Actief mee schrijven en richting geven

“Als we echt mee willen werken aan de kwaliteit en inhoud van zorg, dan willen we eerder in het proces aan tafel zitten, bij de mensen die het beleid voorbereiden. Zodat we actief mee kunnen schrijven en richting geven”, zegt Aafje. “Dat is niet alleen goed voor het werk van de verpleegkundigen en verzorgenden zelf, maar uiteindelijk ook voor de kwaliteit van de zorg van heel Charim.”  

Om een sterkere rol te pakken, moet de zevenkoppige VVAR anders gaan werken, zegt Aafje. “We moeten ons daadkrachtiger opstellen, actief de organisatie in en direct aankloppen als beleid gemaakt wordt, in plaats van afwachten totdat we door de directie om advies gevraagd worden.” Onder begeleiding van Rolf de Wilde van MZ Services werkt de raad aan verandering.  

Als we echt mee willen werken aan de kwaliteit en inhoud van zorg, dan willen we eerder in het proces aan tafel zitten.” – Aafje de Klein, voorzitter VVAR Charim

Wat helpt de VVAR vooruit?

Het traject met MZ Services duurt een jaar en bestaat uit vier trainingen op locatie én een maandelijks overleg tussen Rolf en het dagelijks bestuur van de VVAR. Aafje: “Daarin bespreken we welke stappen we hebben gezet en hoe het ervoor staat. Hoe we onze rol binnen de organisatie beter voor het voetlicht kunnen brengen. Hoe we effectiever kunnen werken en hoe we alle VVAR-leden meekrijgen in de verandering. Verandering roept altijd wat weerstand op en is niet meteen vanzelfsprekend. Hoe voeren we die gesprekken met onze leden? Wat hebben zij nodig? Wat houdt ze tegen om vooruit te kunnen? Rolf geeft ons daarvoor concrete handvatten.” 

De rol van Rolf: directe begeleiding

Volgens Aafje is de aanpak van Rolf een belangrijk onderdeel van het succes van het traject. “Hij is direct en duidelijk, en dat helpt enorm. Hij draait nergens omheen, stelt scherpe vragen en houdt ons een spiegel voor. Rolf heeft veel ervaring in dit soort trajecten. Hij haalt precies die dingen eruit die belangrijk zijn.” 

Meer invloed door professionalisering

De eerste resultaten van het traject zijn al zichtbaar. “Voorheen staken we vaak veel tijd en energie in het geven van adviezen zonder duidelijk kader”, zegt Aafje. “Als er om onze visie op nieuw beleid gevraagd werd, gingen we meteen aan de slag. Nu kijken we bewuster naar wat er binnenkomt: is het relevant voor de VVAR? Is de vraag duidelijk geformuleerd? Zo niet, dan koppelen we dat terug met een verzoek om verduidelijking”, zegt Aafje.  

Ook stelt de VVAR zich nu assertiever op. Aafje: “We werden uitgenodigd voor een overleg waarvan de benodigde stukken nog niet beschikbaar waren. We konden ons daardoor niet voorbereiden. Voorheen zouden we zeggen: ‘Stuur de stukken maar, dan passen we het wel in onze agenda’s’. Nu zeggen we: Onze VVAR-overlegdag is op donderdag, zijn de stukken er niet op tijd, dan kunnen we niet deelnemen aan het overleg en mis je onze input.”  

De VVAR van Charim houdt de vaart erin

“We willen echt vaart maken met onze ambities”, zegt Aafje. “Daarom kiezen we ook voor een traject met een maandelijks overleg. Bij eerdere trainingen hadden we vaak inspirerende dagen, maar ebde dat gevoel in de weken erna snel weg door de waan van de dag. De opzet van dit traject met MZ Services – met meerdere dagen verspreid over het jaar – biedt structuur en houdt ons scherp op de verandering, waardoor we snel groeien in onze rol en onze doelen realiseren.”

VVAR, adviesraad, training, medezeggenschap

Ook op zoek naar een krachtigere rol als adviesraad?

Neem direct vrijblijvend contact op met Rolf!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, inspirerende blogs en evenementen op het gebied van (mede)zeggenschap!

Lees hier ons privacy statement